Tudósportré

Tudósportrék a 375 éves Eötvös Loránd Tudományegyetemen

Benkő Loránd

A „Tudósportrék a 375 éves Eötvös Loránd Tudományegyetemen” című sorozat megindítását az ELTE rektora rendelte el 2009-ben, és az egyetem Rektori Hivatala szervezte meg, a kivitelező pedig az ELTE Videostúdió volt. A sorozat kísérőszövegében ez áll:
„Az Eötvös Loránd Tudományegyetem szellemi gazdagságának dokumentálása és bemutatása céljából az egyetem alapításának 375. évfordulóján Dr. Hudecz Ferenc rektor az ELTE egyetemi tanárait bemutató interjúsorozat készítését kezdeményezte. A filmsorozat célja a professzorok életútjának bemutatása, szakmai hitvallásuk megörökítése a jelen és az utókor számára. Az interjúk során a tudósok egyetemei életbeli szerepükre, tapasztalataikra, élményeikre koncentrálva jelenítik meg korukat, munkájukat, egyedülálló módon mutatják be Egyetemünket”.
Benkő Loránddal, a magyar nyelvtudomány kiemelkedő akadémikus professzorával, az egyetem korábbi rektorhelyettesével 2009. július 7-én készült a filmfelvétel balatonszéplaki nyaralójában.

 

Az interjú megtekinthető itt: a filmfelvétel.

Az interjú szövege 2012-ben, Szabó T. Annamária lejegyzésében írott változatban is megjelent a Magyar Nyelv folyóirat hasábjain (108: 201–7).

Az írott változat itt olvasható: az interjú szövege.