„Anyanyelvünk évszázadai 5. Nyelvünk változása és változatai”

Az ELTE BTK Magyar Nyelvtörténeti, Szociolingvisztikai, Dialektológiai Tanszéke, valamint a tanszék nyelvtörténeti hallgatói műhelye – az ELTE Tehetséggondozó Programjának keretében – 2018. június 8–9-én „Anyanyelvünk évszázadai 5. Nyelvünk változása és változatai” címmel ismét hallgatói konferenciát szervez.

A konferencián a magyarországi és külföldi egyetemek BA-s, MA-s és osztatlan képzésben részt vevő hallgatói tartanak előadásokat a magyar nyelv történetéhez kapcsolódó tudományos témákban. Konferenciánk a 2014-ben elindult kezdeményezés immár hagyománnyá vált folytatása. Akik 2018-ban elfogadták meghívásunkat: a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, a Varsói Egyetem, a krakkói Jagelló Egyetem, valamint az atlantai Georgia State University, és természetesen a házigazda budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói.

Idei konferenciánk kiemelt programja az ELTE Magyar Nyelvtörténeti, Szociolingvisztikai, Dialektológiai Tanszékén készült új nyelvtörténeti kézikönyv (A magyar nyelvtörténet kézikönyve, szerk. Kiss Jenő és Pusztai Ferenc) könyvbemutatója. A kötetet bemutatják: Kiss Jenő akadémikus, professor emeritus (ELTE), Hoffmann István egyetemi tanár (Debreceni Egyetem), Németh Miklós egyetemi docens (Szegedi Tudományegyetem), valamint Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó igazgatója.

A konferencia időpontja: 2018. június 8–9.

A konferencia helye: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A, földszint, kari tanácsterem.

A konferencia programjához kapcsolódva a 89. ünnepi könyvhét keretében a Balassi Kiadó gondozásában megjelent nyelvtörténeti és irodalomtörténeti forrás, a „Három körösztyén leány – Az első magyar nyelvű dráma” című kötet dedikációjára is sor kerül. A Vörösmarty téren a Balassi Kiadó (52-es) standjánál 2018. június 9-én 16 órakor dedikál: Dömötör Adrienne és Szentgyörgyi Rudolf.

A konferencia valamennyi programjára minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Programfüzet

Plakát

Hozzászólások lezárva.